Maxa chokladupplevelsen med frosting smaksatt med kakao.

Maxa chokladupplevelsen med frosting smaksatt med kakao.

Glutenfria chokladmuffins 

Av Karolina Tegelaar Foto Cecilia Möller
Muffins med mycket chokladsmak som blir extra goda med en fyllig chokladfrosting. Teff- och durramjöl kan ersättas med 2 dl fullkornsrismjöl.

10–12 st

½ dl tapiokastärkelse
1 dl teffmjöl
1 dl durramjöl
2 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
½ tsk xantangummi
1 krm salt
1 dl olja, neutral
1 tsk vinäger
2 ½ dl vatten, kokhett

Frosting
1 dl kokosolja
100 g smör, rumsvarmt
2–3 dl florsocker
½ dl sojayoghurt, rumsvarm
1–3 msk kakao

Garnering
 hallon, färska

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Ställ muffins-formar i en muffinsplåt.

2. Blanda stärkelse och båda mjölsorterna med socker, kakao, bikarbonat, xantangummi och salt.

3. Tillsätt olja, vinäger och vatten och rör ihop till en jämn smet.

4. Fyll formarna till ¾. Grädda muffinsen mitt i ugnen i 20–26 min, känn med en sticka om de är klara. Ta ut formarna ur plåten och låt dem svalna på galler.

5. Frosting: Vispa ihop oljan med smöret. Tillsätt florsocker och yoghurt och vispa tills smeten är ljus och luftig. Sikta ner kakao och vispa tills smeten är väl blandad. Tillsätt lite rumsvarm mjölk eller yoghurt om konsistensen inte är bra. Spritsa ut eller lägg på frostingen med en sked.