Glutenfria lussebullar

Nybakade lussebullar gör julens fika till en fest.

Glutenfria lussebullar

av josephine palm foto jessica lund
De här glutenfria lussebullarna blir väldigt luftiga och fina.

Recept: Glutenfria lussebullar

INGREDIENSER

18 st

Lussebullar

  • 75 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 1 msk konjak
  • 50 g jäst
  • 1 dl kvarg, t ex Kesella
  • ½ dl strösocker
  • ½ dl vit sirap
  • 1 ägg
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 krm salt
  • ½ msk Fiberhusk
  • 500 g glutenfri mjölmix, Leilas blå, spara ca 1 dl till utbakning

Garnering

  • 36 russin
  • vatten i sprejflaska
  • 1 ägg, uppvispat
  • ev florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smält smöret och blanda i mjölken, värm blandningen till 37 grader.
  2. Rör ut saffranet i konjaken och häll ner det i smörblandningen.
  3. Tillsätt jästen och rör tills den löser sig. Tillsätt kvarg, strösocker, sirap och ägg och rör ihop.
  4. Blanda bikarbonat, salt, Fiberhusk och nästan all mjölmix. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och knåda ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa i en bunke täckt med plastfolie i 40 min.
  5. Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta den lätt och dela den i 18 bitar. Forma dem till lussekatter och lägg dem på plåtar med bakplåts­papper. Garnera med russin och spreja lätt med vatten på alla bullar. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Låt lussekatterna jäsa täckta med plastfolie i ca 30 min och spreja gärna vatten på dem en gång efter halva tiden.
  7. Pensla bullarna med ägg. Grädda dem mitt i ugnen i ca 6 min.
  8. Pudra gärna lite florsocker över bullarna och servera dem genast.

Etiketter: lussebullar