Bjud på smarriga semlor med blåbär.

Bjud på smarriga semlor med blåbär.

Glutenfria semlor med blåbär

Av Ann-Charlotte Fägerlind
Testa en ny smak på semlorna. De här är fyllda med mandelmassa, grädde, torkade blåbär och blåbärssylt.

Ca 6 st

70 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
½ msk fiberhusk
½ dl vit sirap
1 tsk stött kardemumma
4–5 dl Sempers finmix

Pensling 
1 ägg 

Fyllning
½ dl inkråm från bullarna
250 g mandelmassa
½ dl mjölk
2 droppar bittermandelarom
70 g torkade blåbär
½ dl florsocker
2 ½ dl vispgrädde
2 msk blåbärssylt

Garnering
½ dl blåbär, färska
florsocker

Gör så här
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke och häll över smörmjölken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt fiberhusk, sirap, kardemumma och större delen av Sempers finmix, spara resten till utbakningen. Arbeta samman allt till en smidig deg som släpper bunkens kanter.

3. Låt degen jäsa under bakduk i 30 min.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut den till 6 runda bullar, ca 115 g. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i 5–7 min. Låt dem svalna på galler.

6. Skär av lock i bullarna och skär gärna till dem som hjärtan. Gröp ur inkråmet
ur bullen. Blanda en del av det med mandelmassan och de övriga ingredienserna, förutom grädden och sylten, i en matberedare till en slät smet. Lägg blandningen i bullarna.

7. Vispa grädden och rör ner blåbärssylten. Spritsa eller klicka ut grädden på de fyllda bullarna.

8. Lägg locken ovanpå grädden. Garnera semlorna med blåbär och sikta över florsockret.

 

Här hittar du vårt populära recept på klassiska semlor med hemmagjord mandelmassa!

Fler recept på semlor hittar du här.