Baka en gräddtårta i långpanna – det går snabbt och är enkelt. Den här hallontårtan gillar de flesta.

Recept: Gräddtårta i långpanna

12–16 bitar

INGREDIENSER

  • 6 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl potatismjöl
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ¾ dl vatten, kokhett

Vaniljkräm

  • 1 äggula
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk strösocker
  • ¾ msk maizena
  • ½ msk vaniljsocker
  • 2 ½ dl vispgrädde

Fyllning & garnering

  • ca 500 g hallon (250 g till garnering)
  • 150 g blåbär eller andra bär
  • ca 6–8 dl vispgrädde

Gräddtårta i långpanna – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  2. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med vattnet.
  3. Bred ut smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt den kallna.
  4. Vaniljkräm: Blanda äggula, mjölk, socker och maizena i en kastrull. Låt sjuda under vispning tills krämen tjocknat. Krämen får inte koka. Tillsätt vaniljsocker. Låt den kallna.
  5. Vispa grädden hårt. Klicka i vaniljkrämen, lite i taget, under vispningen. Förvara vaniljgrädden kallt tills tårtan ska läggas ihop.
  6. Dela den kalla kakan på mitten. Bred vaniljgrädde på den ena botten och fördela hallon över. Lägg på den andra botten.
  7. Bred ett tunt lager vispad grädde över hela tårtan. Spritsa gärna grädde i stavar runt kanterna. Garnera med hallon och blåbär ovanpå tårtan.
Gräddtårta i långpanna

Foto: Thomas Hjertén

Blåbär och hallon täcker gräddtårtan i långpanna. Men du kan självklart välja andra goda bär på din tårta.

Tips! Det här blir en hög, god tårta. Vill du ha en ännu större tårta bakar du två bottnar och lägger dem på varandra i stället för att dela den som blir enligt receptet. Räkna dubbelt i så fall på vaniljkräm, fyllning och garnering. Bottnen kan bakas i förväg och frysas in.

NUVARANDE Gräddtårta i långpanna
NÄSTA Dessertpizza med getost, vit choklad och hallon