Läcker gräddtårta med prinsesstårtsfyllning. En söt kyckling med huckle på huvudet tronar på den goda gräddtårtan.

Recept: Gräddtårta med vaniljkräm & chokladhack

INGREDIENSER

Ca 16 bitar

Botten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver

Fyllning

  • 2 1/2 dl vaniljkräm
  • 4 dl vispgrädde
  • 5 msk sylt, valfri

Garnering

  • 4 dl vispgrädde
  • 100 g mörk choklad
  • strössel
  • marsipankyckling

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form, ca 24 cm i diameter, och pudra den med vetemjöl.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  3. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten. Vänd försiktigt runt med en slickepott.
  4. Häll smeten i formen och ställ direkt in den i ugnen. Grädda bottnen mitt i ugnen i 35–40 min. Öppna inte ugnsluckan förrän minst 20 min gått – om du gör det sjunker bottnen ihop och blir platt. Stjälp upp kakan på bakplåtspapper och låt den svalna.
  5. Koka vaniljkrämen.
  6. Montering: Dela bottnen i tre lager. Vispa 1 dl grädde. Blanda vaniljkräm en med den vispade grädden och bred på en botten. Lägg på nästa och bred på ett tunt lager sylt. Vispa 3 dl grädde och bred den på sylten och lägg på det sista locket.
  7. Garnering: Vispa 4 dl grädde och täck tårtan med 3 dl – spara 1 dl till spritsning. Hacka den mörka chokladen grovt . och strö ovanpå tårtan. Spritsa 1 dl grädde i små toppar som en vacker kant runt chokladen. Strö strössel i fina färger ovanpå chokladen. Dekorera med en marsipankyckling.
Gräddtårta med marsipankyckling på toppen - perfekt påsktårta!

Foto: Linda Eriksson

En söt kyckling med huckle på huvudet tronar på den goda gräddtårtan.

NUVARANDE Gräddtårta med vaniljkräm & chokladhack
NÄSTA Nutellacupcakes