Gräddtårta med färska jordgubbar

En riktigt klassisk gräddtårta, dekorerad med färska jordgubbar

Gräddtårta med vaniljkräm & jordgubbar

av Anna Nordh Foto Thomas Hjertén

Recept på gräddtårta med vaniljkräm & jordgubbar

För att få en hög gräddtårta, som på bilden, behöver du göra två bottnar. Receptet på fyllningarna och garneringen är anpassat för två bottnar.

INGREDIENSER

12–15 bitar

Botten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl potatismjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver

Vaniljkräm

  • 4 dl mjölk
  • ¾ dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 4 äggulor
  • 50 g smör, rumsvarmt

Fyllning

  • 1 liter jordgubbar, färska & mosade
  • 2 lime, skalet

Garnering

  • 7 dl vispgrädde
  • ½ liter jordgubbar, färska

GRÄDDTÅRTA – GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform, ca 25 cm i diameter. Smörj kanten med smör och mjöla med potatismjöl.
  3. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda ihop potatis­mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten. Vänd ihop till en slät smet.
  4. Häll smeten i formen och grädda bottnen i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt bottnen svalna något innan du tar ut den ur formen. Gör en till botten på samma sätt.
  5. Vaniljkräm: Mät upp mjölk och hälften av strösockret i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Hetta upp mjölken tillsammans med vaniljstången och fröna.
  6. Blanda maizena och resten av strösockret. Rör ner äggulorna. Rör till en jämn smet och vispa ner lite av den varma mjölken för att förhindra att äggulorna stelnar.
  7. Ta bort vaniljstången och låt mjölkblandningen koka upp, rör ner äggsmeten i kastrullen. Låt såsen koka någon minut på låg värme under vispning tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen och vispa ner smöret. Ställ gärna krämen i kallt vattenbad tills den svalnat. Förvara den övertäckt med plastfolie i kylskåp tills du ska använda den.
  8. Fyllning: Mosa jordgubbarna med en gaffel och tillsätt limeskalet.
  9. Vispa grädden lagom fast. Skär varje botten i två delar. Lägg en av bottnarna på ett tårtfat. Bred över vaniljkräm och fördela mosade jordgubbar över. Lägg på en till botten och bred på vaniljkräm. Lägg på nästa botten och bred över vaniljkräm och jordgubbar. Lägg på den sista bottnen och stryk över ett tunt lager grädde.Låt tårtan stå i kylen en stund och spritsa sedan på resterande grädde. Garnera tårtan med jordgubbar.

Så här bakar du kokospannacotta med jordgubbar:

Prenumerera på Hembakats nyhetsbrev här!