Recept på fiberrika grahamsrutor i långpanna. Toppa gärna med havregryn. Matbröd i form är enkelt, snyggt och gott. Servera de fiberrika rutorna till frukost, lunch eller middag.

Recept: Grahamsrutor i långpanna

INGREDIENSER

Ca 12 bitar

  • 25 g jäst
  • 5 dl mjölk, fingervarm
  • 2 dl havregryn
  • 2 msk kruskakli
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1/2 dl rapsolja
  • 2 tsk salt
  • ca 8 dl vetemjöl

Garnering

  • havregryn

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Blanda ner havregryn, kruskakli, grahamsmjöl och olja. Låt blandningen stå i ca 5 min.
  2. Tillsätt salt och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
  3. Tryck ut degen i en långpanna, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
  4. Skär degen i rutor, 3 x 4 stycken. Nagga degen med en gaffel. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader.
  5. Pensla degen med vatten och strö över havregryn.
  6. Grädda brödet mitt i ugnen i 18–20 min. Låt det svalna i formen under bakduk.

Grahamsrutor i långpanna

Fler recept på grahamsbröd:

Tunna grahamskakor

Grahamsrutor med russin

Grahamsknäcke med sesamfrön

NUVARANDE Grahamsrutor i långpanna
NÄSTA Vitlökslimpor i miniformat