Baka grahamsrutor med russin och grahamsmjöl så får du i dig nyttiga fibrer samtidigt som det smakar gott. 

Recept: Grahamsrutor med russin

INGREDIENSER


18 st

  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 5 dl filmjölk
  • 2 msk mörk sirap
  • 1 ½ dl russin
  • 2 tsk salt
  • 8 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt filmjölken och värm det fingervarmt, ca 37 grader.
  2. Lös upp jästen med vätskan och rör i sirap, russin, salt och grahamsmjöl. Tillsätt vetemjöl, lite i taget, och knåda tills degen släpper bunken.
  3. Täck bunken med plastfolie och ställ in den i kall ugn. Koka upp en kastrull med vatten och ställ den i ugnen tillsammans med degen. Stäng luckan och låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 1 tim.
  4. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 35 x 25 cm, och klappa ut degen jämt. Nagga brödet och stansa ut 18 rutor. Jäs degen under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Pensla brödet med ljummet vatten och grädda det mitt i ugnen i ca 45 min. Låt det svalna.

Tips! Det går lätt att stansa ut både rutor och snibbar i degen om du använder en mjölad degskrapa.

Grahamsrutor-med-russin

Foto: THOMAS HJERTÉN

Russin ger lite sötma åt grahamsrutorna.

FULLT MED FIBRER

Grahamsmjöl består av vetekornets alla delar. Kärnan mals till ett fint mjöl medan skalet mals grövre, därefter blandas de två ihop. Detta fullkornsmjöl innehåller fyra gånger så mycket kostfibrer som vanligt kärnvetemjöl. Bröd bakade med enbart grahamsmjöl tenderar att bli kompakta och mjölet bör därför blandas ut med vanligt vetemjöl.

NUVARANDE Grahamsrutor med russin
NÄSTA Grahamsknäcke med sesamfrön