Vitaminfyllt grönkålsbröd med pumpakärnor.

Vitaminfyllt och luftigt grönkålsbröd som gör frukosten extra lyxig.

Recept: Grönkålsbröd

INGREDIENSER

16 st

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, kallt
  • 2 msk brödsirap
  • 3 msk olivolja
  • 12 dl vetemjöl
  • 2 dl rågmjöl
  • 1 msk salt
  • 2 dl pumpakärnor
  • 5 dl grönkålsblad, hackade

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Lös upp den med vattnet och blanda ner sirap och olja.
  2. Blanda i vetemjöl och rågmjöl och knåda allt till en smidig deg, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Tillsätt salt, pumpakärnor och grönkål. Knåda degen i ytterligare 5 min i maskin eller 10 min för hand.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Vik degen dubbel tre gånger och kavla den till en rektangel, ca 25 x 35 cm. Gör ett snitt i mitten från ena kortsidan till den andra med en degskrapa eller kniv. Skär 8 trianglar på varje sida om snittet och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i 40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Grädda bröden mitt i ugnen i 5 min, sänk temperaturen till 225 grader och grädda bröden i ytterligare 5 min. Bakar du med varmluft kan du sätta in två plåtar samtidigt, sänk då värmen till 200 grader i stället. Låt bröden svalna på galler.
NUVARANDE Grönkålsbröd
NÄSTA Citrontårta