Grönkål och pumpakärnor ger en annorlunda smak till de här småbröden.

Grönkål och pumpakärnor ger en annorlunda smak till de här småbröden.

Grönkålsbröd

Av Elin Carleke & Elin Nilsson Foto Hannah Kompanik
Vitaminfyllt och luftigt grönkålsbröd som gör frukosten extra lyxig.

16 st

50 g jäst
5 dl vatten, kallt
2 msk brödsirap
3 msk olivolja
12 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
1 msk salt
2 dl pumpakärnor
5 dl grönkålsblad, hackade

Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke. Lös upp den med vattnet och blanda ner sirap och olja.

2. Blanda i vetemjöl och rågmjöl och knåda allt till en smidig deg, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Tillsätt salt, pumpakärnor och grönkål. Knåda degen i ytterligare 5 min i maskin eller 10 min för hand.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Vik degen dubbel tre gånger och kavla den till en rektangel, ca 25 x 35 cm. Gör ett snitt i mitten från ena kortsidan till den andra med en degskrapa eller kniv. Skär 8 trianglar på varje sida om snittet och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i 40 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Grädda bröden mitt i ugnen i 5 min, sänk temperaturen till 225 grader och grädda bröden i ytterligare 5 min. Bakar du med varmluft kan du sätta in två plåtar samtidigt, sänk då värmen till 200 grader i stället. Låt bröden svalna på galler.

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till receptet:
Degen kan du knåda i denna hushållsassistent!