Grova morotsbröd. Strö pumpafrön över brödkakorna före gräddning.

Grova morotsbröd. Strö pumpafrön över brödkakorna före gräddning.

Grova morotskakor

Av Linda Andersson foto Thomas Hjertén
Fiberrika och grova morotskakor med rivna morötter i.

6–8 st

50 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
2 morötter
9–11 dl vetemjöl

Garnering
pumpafrön

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke med fingervarm mjölk.

2. Tillsätt salt och grahamsmjöl. Rör om och låt blandningen stå under tiden som du skalar och river morötterna grovt eller fint.

3. Tillsätt morötter och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen en stund och låt den jäsa under bakduk i 45 min.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 6 eller 8 delar. Forma degbitarna till runda plattor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 30 min. Pensla bröden med vatten och strö över pumpafrön. Sätt ugnen på 230 grader.

5. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 15–17 min. Låt dem svalna på ett galler.