Pajdeg - Pajskal i form

Nagga bottnen för att undvika luftbubblor.

Grundrecept på pajdeg – så lyckas du!

av linda andersson foto thomas hjertén
En god och lyckad paj ska ha en spröd och frasig botten. Här får du de bästa tipsen för att lyckas med din pajdeg. Äggulan kan uteslutas men tillsätt då eventuellt lite mer vatten för en bra konsistens på degen.

Grundrecept: Pajdeg

INGREDIENSER

Matig paj

  • 125 g smör, kylskåpskallt
  • 1 nypa salt
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • 1–2 msk vatten, iskallt

Söt paj

  • 125 g smör, kylskåpskallt
  • ½ dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • 1–2 msk vatten, iskallt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär smöret i småbitar. Tillsätt salt (till matig pajdeg) och socker (till söt pajdeg), mjöl och äggula. Nyp ihop allt med fingrarna eller kör blandningen i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten, lite i taget, efter behov. Blanda ihop allt till en degboll.
  2. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Kavla ut degen tunt eller tryck ut den med händerna i en pajform, 24–26 cm i diameter, ända upp på kanterna.
  4. Nagga degbottnen med en gaffel. Förgrädda den mitt i ugnen i 10–15 min. Om du har en blöt fyllning kan du pensla degen med äggvita efter ca 10 min så bildas ett ytskikt som står emot vätskan.
  5. Ta ut pajformen ur ugnen. Lägg i fyllningen och grädda den längst ner i ugnen i 30–40 min eller tills den har fått fin färg.

paj pensla

Tips! Pensla med äggvita om du har en blöt fyllning.

Varför ska man knåda en bröddeg länge men inte en kak- eller pajdeg?

När man knådar en deg som innehåller vetemjöl blir glutentrådarna starka och det gör att brödet får volym och blir luftigt och saftigt. Kakor och pajer ska vara frasiga och spröda. Det blir de inte om man bearbetar degen för länge.

Etiketter: