Kakbollar i form av söta kycklingar.

Recept: Gullefjun

INGREDIENSER

Ca 15 st

  • 2 ½ ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ dl potatismjöl
  • ½ tsk bakpulver
  • ½ dl färskost, t ex Philadelphia

Garnering

  • ca 300 g vit choklad
  • ca 100 g vit marsipan eller
  • sockerpasta
  • strössel till ögon
  • orange marsipan eller sockerpasta till näbbar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Häll ägg, strösocker och vaniljsocker i en kastrull. Hetta upp det under ständig vispning tills blandningen når 40 grader, kontrollera temperaturen med hjälp av en hushållstermometer. Häll äggsmeten i en kall bunke och vispa tills den kallnar och tjocknar.
  2. Blanda ihop vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke och vänd ner det i smeten, var försiktig så att du inte slår ut för mycket luft.
  3. Häll smeten i en smord form, ca 30 cm i diameter, och grädda kakan mitt i ugnen i ca 15 min. Låt den svalna.
  4. Smula ner kakan i en bunke. Rör ner färskost och blanda till en smet som går att forma. Väg upp smeten i bitar (ca 20 g) och rulla dem till bollar.
  5. Smält chokladen över vattenbad. Doppa bollarna i den smälta chokladen och låt chokladen stelna.
  6. Kavla ut marsipanen och stansa ut rundlar. Gör ett sicksackmönster, som kanten på ett knäckt äggskal, med en kniv och klä bollarna med marsipanbitarna.
  7. Garnera kycklingarna med ögon och näbb i marsipan eller sockerpasta.
gullefjun – kakbollar som ser ut som kycklingar i äggkartong

Foto: HANNA BJÖRKSTEDT

Cake bites är en version av cake pops, fast utan klubbpinne.

NUVARANDE Gullefjun
NÄSTA Chokladbomb