Dekorera kakan med citronzest och färska hallon.

Dekorera kakan med citronzest och färska hallon.

Hallon- & kardemummakaka

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren
En hallon- och kardemummakaka med smak av citron.

10–12 bitar

100 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
½ tsk mald kardemumma
1 dl yoghurt
1 citron, rivet skal
2 dl hallon, frysta eller färska

Glasyr
2 dl florsocker
1 ½ msk vatten
½ tsk citronsaft, nypressad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker till en smidig smet.

2. Vispa ner äggen, ett i taget.

3. Blanda mjölet med bakpulver och kardemumma. Sikta ner det i smeten tillsammans med yoghurt och citronskal till en jämn smet.

4. Häll hälften av smeten i en smord och bröad form, ca 1 ½ liter. Fördela hallonen över och täck med resten av smeten.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 40–45 min. Låt den svalna i 5 min innan den stjälps upp.

6. Glasyr: Blanda ihop ingredienserna och dekorera kakan med glasyren. Garnera gärna även med citronzest och färska hallon.