En söt och chokladig botten och en fräsch hallonmousse är en härlig kombination.

Recept: Hallonmoussetårta

8–10 bitar

Botten

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • ½ dl kakao

Mousse

  • 5 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 250 g hallon, mixade & passerade till puré
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 dl yoghurt, 3 procent

Garnering

  • hallon, färska

Gör så här:

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och sockervitt och pösigt.
  2. Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao och sikta ner det i smeten. Tillsätt smöret och vänd ihop till en slät smet.
  3. Fördela smeten i en springform, ca 20 cm i diameter. Grädda den mitt i ugnen i ca 20 min. Låt den kallna.
  4. Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden.
  5. Blanda hallonpurén (men spara några msk av purén till gelatinbladen) med socker, citronskal och yoghurt.
  6. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och krama ur dem. Smält dem tillsammans med den sparade hallonpurén i en liten kastrull.
  7. Vänd försiktigt ihop grädden och alla ingredienser till en slät smet.
  8. Lossa kladdkakebottnen från formen.Diska formen och lägg tillbaka kakan i formen. Tryck till kakan så den ligger tätt längs med kanten.
  9. Fyll formen med hallon­mousse och frys kakan i 2 tim. Låt den stå i rumstemperatur i ca 1 tim innan servering. Dekorera den med hallon.
NUVARANDE Hallonmoussetårta
NÄSTA Kräftbröd