En riktigt mäktig chokladdrömtårta garnerad med strössel och kristyr.

En riktigt mäktig chokladdrömtårta garnerad med strössel och kristyr.

Halloweentårta

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren
En variant på den klassiska amerikanska tårtan Devil’s food chocolate cake.

12–14 bitar

200 g smör, rumsvarmt
3 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 ½ dl kakao
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 dl mjölk
150 g mörk choklad

Chokladkräm
200 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
1 msk smör

Topping & garnering
150 g mörk choklad
25 g smör
strössel & kristyr

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör, socker och sirap smidigt. Tillsätt äggen, ett i taget.

2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vänd växelvis ner mjölblandningen och mjölken i äggsmeten.

3. Smält chokladen över vattenbad, vänd försiktigt ner den i smeten.

4. Fördela smeten i en smord och bröad bakform, ca 22 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt kakan svalna.

5. Chokladkräm: Smält chokladen över vattenbad tillsammans med grädde och smör. Låt svalna helt. Vispa den kalla krämen tills den blir slät.

6. Skär kakan i två bottnar. Bred chokladkrämen på den undre delen och lägg försiktigt på den övre delen.

7. Topping: Smält chokladen över vattenbad tillsammans med smöret. Låt svalna något och bred sedan glasyren över kakan. Garnera kakan med strössel och kristyr.