Halloweentårta med choklad, strössel och kristyr

En riktigt mäktig chokladdrömtårta garnerad med strössel och kristyr.

Halloweentårta

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren

Recept på halloweentårta

En skrämmande god variant på den klassiska amerikanska tårtan Devil’s food chocolate cake.

INGREDIENSER

12–14 bitar

Tårtbotten

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 4 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 ½ dl kakao
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl mjölk
  • 150 g mörk choklad

Chokladkräm

  • 200 g mörk choklad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk smör

Topping & garnering

  • 150 g mörk choklad
  • 25 g smör
  • strössel & kristyr

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör, socker och sirap smidigt. Tillsätt äggen, ett i taget.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vänd växelvis ner mjölblandningen och mjölken i äggsmeten.
  3. Smält chokladen över vattenbad, vänd försiktigt ner den i smeten.
  4. Fördela smeten i en smord och bröad bakform, ca 22 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt kakan svalna.
  5. Chokladkräm: Smält chokladen över vattenbad tillsammans med grädde och smör. Låt svalna helt. Vispa den kalla krämen tills den blir slät.
  6. Skär kakan i två bottnar. Bred chokladkrämen på den undre delen och lägg försiktigt på den övre delen.
  7. Topping: Smält chokladen över vattenbad tillsammans med smöret. Låt svalna något och bred sedan glasyren över kakan. Garnera kakan med strössel och kristyr.