Halloweentårta med choklad, strössel och kristyr

En riktigt mäktig chokladdrömtårta garnerad med strössel och kristyr.

Halloweentårta

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren
En skrämmande god variant på den klassiska amerikanska tårtan Devil’s food chocolate cake.

Recept: Halloweentårta

INGREDIENSER

12–14 bitar

Tårtbotten

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 4 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 ½ dl kakao
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl mjölk
  • 150 g mörk choklad

Chokladkräm

  • 200 g mörk choklad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk smör

Topping & garnering

  • 150 g mörk choklad
  • 25 g smör
  • strössel & kristyr

HALLOWEENTÅRTA – GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör, socker och sirap smidigt. Tillsätt äggen, ett i taget.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vänd växelvis ner mjölblandningen och mjölken i äggsmeten.
  3. Smält chokladen över vattenbad, vänd försiktigt ner den i smeten.
  4. Fördela smeten i en smord och bröad bakform, ca 22 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt kakan svalna.
  5. Chokladkräm: Smält chokladen över vattenbad tillsammans med grädde och smör. Låt svalna helt. Vispa den kalla krämen tills den blir slät.
  6. Skär kakan i två bottnar. Bred chokladkrämen på den undre delen och lägg försiktigt på den övre delen.
  7. Topping: Smält chokladen över vattenbad tillsammans med smöret. Låt svalna något och bred sedan glasyren över kakan. Garnera kakan med strössel och kristyr.

Fler skrämmande goda recept till halloween-festen:


Söta spöken av maräng

Söta spöken av maräng



Monstercupcakes

Monstercupcakes



Halloweenpaj med pumpa

Halloweenpaj med pumpa & pistaschnötter


Pumpapaj med fetaost

Pumpapaj med fetaost