Hasselchoklad

Hasselnöt- & chokladkaka

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren
Chokladkaka med hasselnötssmak.

8–10 bitar

200 g smör
200 g mörk choklad, 55 procent, hackad
200 g hasselnötter, malda till mjöl, eller hasselnötsmjöl
5 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Chokladglasyr
1 dl florsocker
1 msk kakao
2 msk vatten, kallt
några hasselnötter, hackade

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Lägg i chokladen och rör till en jämn smet. Låt den svalna något och rör sedan i hasselnötsmjölet.
2. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna styva.
3. Vispa gulorna tillsammans med socker och vaniljsocker till en luftig smet.
4. Vänd ihop äggulesmeten med chokladsmeten till en jämn smet. Vänd försiktigt ner de vispade äggvitorna i två omgångar.
5. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, 22–23 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45–50 min. Känn med en sticka att den är färdiggräddad.
6. Blanda ihop ingredienserna till chokladglasyren. Toppa kakan med den och avsluta med några hasselnötter ovanpå.