Hasselnötskaka

Saftig kaka med hasselnötsmjöl och sötsalta nötter.

Hasselnötskaka med Nutella & karamelliserade nötter

av elisabeth johansson foto thomas hjertén
Servera gärna kakan med lättvispad grädde.

Ca 10 bitar

75 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
5 dl hasselnötsmjöl
1 msk maizena majsstärkelse
2 dl Nutella

Karamelliserade nötter
1 ½ dl nötter, t ex hassel-, cashew- och valnötter
1 tsk rapsolja
½ tsk salt
2 msk strösocker

Garnering
ca 2 dl färska bär

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Smörj en springform, ca 20 cm i diameter, med smör och mjöla den med hasselnötsmjöl.

2. Vispa strösocker och ägg fluffigt. Vänd ner hasselnötsmjölet och smöret och rör ner det i smeten. Blanda i maizena.

3. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Låt kakan svalna.

4. Värm Nutellan försiktigt i mikron. Bred Nutellan över kakan när den har svalnat.

5. Karamelliserade nötter: Lägg nötterna i en varm stekpanna och häll på oljan. Strö över salt och strösocker. Rör runt tills sockret smält och vänd upp nötterna på en plåt med bakplåtspapper och peta isär dem med en gaffel. Låt nötterna svalna och strö dem över kakan. Garnera kakan med färska bär.