Ingefärskakor med kolatopp serveras gärna med en kopp te.

Kakor med smak av ingefära och lite kanel. De toppas av en smält kola som blir knäckig när den har kallnat.

Ingefärskakor med kolatopp

Av Eva Nordlinder Foto Thomas Hjertén
Kakor med ingefära och knäckig topp. Det går bra att hoppa över godiset.

Recept: Ingefärskakor med kolatopp

INGREDIENSER

Ca 50 st

Ingefärskakor

  • 300 g vetemjöl
  • 220 g strösocker
  • ½ tsk bikarbonat
  • 2 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald kanel
  • 125 g smör, kylskåpskallt
  • 1 ägg
  • 1 tsk ljus sirap
  • 2 msk inlagd ingefära, finhackad

Garnering

  • 2 påsar Werther’s Original classic cream candies à 135 g

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 160 grader. Lägg bakplåts­papper på två plåtar.
  2. Blanda vetemjöl, strösocker, bikarbonat, ingefära och kanel. Skär smöret i små bitar och blanda det med mjölblandningen i en matberedare till en smulig massa.
  3. Tillsätt ägg, sirap och inlagd ingefära. När degen gått ihop tar du upp den på ett bakbord och arbetar den smidig.
  4. Rulla bollar av degen, en rågad tesked eller liten matsked. Platta till bollarna något och lägg dem på plåtarna med ca 3 cm emellan.
  5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12 min. Ta ut plåten och lägg en Werther’s-kola mitt på varje kaka. ­Grädda dem i ytterligare 6–7 min, tills kolan smält ner över kakan. Låt ­kakorna kallna på ett ­galler. Vill du baka kakorna utan kolan ovanpå gräddar du dem i 18–20 min.