Smarrig jordgubbscheesecake med choklad.

Smarrig jordgubbscheesecake med choklad.

Jordgubbscheesecake med choklad

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren
Festa till fikastunden med en härligt krämig och god jordgubbscheesecake med choklad.

10–12 bitar

250 g digestivekex med choklad
150 g smör

Fyllning
400 g färskost, t ex Philadelphia
2 tsk kakao
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl färska jordgubbar
100 g mörk choklad, 70 procent
3 dl crème fraiche

Dekoration
5 dl färska jordgubbar 

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kexen till smulor i en matberedare.

2. Smält smöret och blanda ihop det med kexsmulorna.

3. Ta en rund springform, ca 26 cm i diameter, och lägg ett bakplåtspapper i botten. Tryck ut kexblandningen i formen. Grädda mitt i ugnen i 5–7 min.

4. Vispa ihop färskost, kakao och 1 ½ dl av sockret samt äggen till en slät smet. Vänd försiktigt ned jordgubbarna (dela dem om de är stora).

5. Häll smeten ovanpå kexbottnen. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min tills smeten stannat.

6. Smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikro. Vispa ihop chokladen med crème fraiche och ½ dl socker.

7. Ta ut kakan ur ugnen. Bred försiktigt chokladblandningen över den första fyllningen. Grädda kakan mitt i ugnen i 6–8 min. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i ca 30 min.

8. Låt kakan svalna helt och låt den stå i kylen några timmar eller över natten. Dekorera med färska jordgubbar vid servering.