Julkransar - småkakor med pepparkakssmak

Småkakor som ser ut som söta små julkransar

Julkransar

Av Fredrik Nylén
Goda småkakor med pepparkakssmak, som du kan dekorera precis som du vill.

Recept: Julkransar

INGREDIENSER

Ca 20 st julkransar

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 krm malda nejlikor
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten
  • 2 ½ dl vetemjöl

Glasyr

  • 3 dl florsocker
  • 2 msk vatten, kokhett

Garnering

  • ½ dl tranbär, finhackade
  • ½ dl pistaschnötter, finhackade

JULKRANSAR – GÖR SÅ HÄR:

  1. Vispa smör, strösocker och kryddor luftigt.
  2. Tillsätt äggulan och vattnet under omrörning.
  3. Arbeta till sist in vetemjölet och forma en slät deg med händerna. Låt degen vila i kylskåp i 1 tim.
  4. Sätt ugnen på 175 grader, lägg bakplåtspapper på en plåt.
  5. Kavla ut degen, ca ½ cm tjock. Använd en större, ca 5 cm, och en mindre stans, ca 3 ½ cm, för att stansa ut kakorna. Börja med den stora formen, och sedan den mindre för att få en rund kaka med hål i. Lägg kakorna på plåten.
  6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 7–8 min. Låt dem svalna.
  7. Sikta florsockret i en skål. Tillsätt det kokande vattnet. Vispa ihop till en jämn glasyr.
  8. Bred på glasyren på kakorna och strö över tranbär och pistaschnötter. Låt glasyren stelna i rumstemperatur i 1 tim.