En snövit jultårta som överraskar med rosa lager när du skär i den.

En snövit jultårta som överraskar med rosa lager när du skär i den.

Recept: Jultårta med lingon

INGREDIENSER

10–12 bitar

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 ½ dl strösocker
  • 4 ägg
  • 3 ¼ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver

Fyllning

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl lingonsylt

Glasyr

  • 1 dl vispgrädde
  • 400 g färskost, t ex Philadelphia
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk smör, rumsvarmt

 

jultårta med pepparkakor
GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 160 grader. Rör smöret och sockret poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa mellan varje.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver och rör ner det i äggsmeten.
  3. Fördela smeten i 3 springformar, ca 15 cm i diameter. Grädda dem mitt i ugnen i ca 30 min. Känn efter med en provsticka, kakan ska vara torr när den är klar.
  4. Fyllning: Vispa grädden hårt och blanda den med sylten.
  5. Glasyr: Vispa grädden. Rör ihop färskost med florsocker, citronsaft,och smör. Rör ner  blandningen i grädden.
  6. Bred ut fyllningen på bottnarna och lägg ihop dem till en tårta. Ställ den övertäckt i kylen i minst 1 tim.
  7. Bred på glasyren och garnera efter tycke och smak. För att få en högre tårta går det utmärkt att dela på bottnarna, fyllningen räcker till det.

jultårta med lingonfyllning

 

 

NUVARANDE Jultårta med lingon
NÄSTA Lingonfudge