jultårta med lingon och pepparkakor

Små pepparkakor är en fin garnering på jultårtan.

Jultårta med lingon

AV: ANN-LOUISE CARLSSON FOTO: CECILIA MÖLLER
En snövit jultårta som överraskar med rosa lager när du skär i den.

Recept: Jultårta med lingon

INGREDIENSER

10–12 bitar

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 ½ dl strösocker
  • 4 ägg
  • 3 ¼ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver

Fyllning

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl lingonsylt

Glasyr

  • 1 dl vispgrädde
  • 400 g färskost, t ex Philadelphia
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk smör, rumsvarmt

 

jultårta med pepparkakorGÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 160 grader. Rör smöret och sockret poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa mellan varje.
  2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver och rör ner det i äggsmeten.
  3. Fördela smeten i 3 springformar, ca 15 cm i diameter. Grädda dem mitt i ugnen i ca 30 min. Känn efter med en provsticka, kakan ska vara torr när den är klar.
  4. Fyllning: Vispa grädden hårt och blanda den med sylten.
  5. Glasyr: Vispa grädden. Rör ihop färskost med florsocker, citronsaft,och smör. Rör ner  blandningen i grädden.
  6. Bred ut fyllningen på bottnarna och lägg ihop dem till en tårta. Ställ den övertäckt i kylen i minst 1 tim.
  7. Bred på glasyren och garnera efter tycke och smak. För att få en högre tårta går det utmärkt att dela på bottnarna, fyllningen räcker till det.

jultårta med lingonfyllning

 

 

Etiketter: