Ostfrallor kalljästa

Kalljästa ostfrallor

Av Linda Andersson Foto Roger Olsson

Något grova ostfrallor, med ost både i degen och ovanpå som garnering. Förbered kvällen innan – grädda på morgonen! 

Recept: Ostfrallor (kalljästa)

12 st

INGREDIENSER

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk, fingervarm
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 tsk salt
  • 100 g ost av valfri sort, riven
  • 1 msk honung
  • 1 msk rapsolja
  • 7–8 dl vetemjöl

GARNERING

  • ca 1 dl ost, riven

GÖR SÅ HÄR

  1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Rör ner grahamsmjölet och låt blandningen stå i ca 5 min.
  2. Tillsätt salt, ost, honung, olja och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
  3. Dela degen i 12 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg dem på en plåt, klädd med bakplåtspapper, som får plats i kylen. Täck bröden med plastfolie och låt bröden jäsa i kylen över natten.
  4. På morgonen: Ta ut bröden ur kylen. Sätt ugnen på 250 grader. Strö ost över frallorna. Grädda dem mitt i ugnen i 10–13 min. Låt dem svalna på ett galler.