Tryck ut degen i långpannan direkt efter första jäsningen och skär den i ett rutmönster.

Recept: Kalljästa rågrutor

INGREDIENSER

Ca 12 st

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten, rumsvarmt
  • 1 tsk salt
  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl fint rågmjöl
  • 1/2 dl vetegroddar
  • ca 9 dl rågsikt

GÖR SÅ HÄR:

  1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör, rågmjöl, vetegroddar och rågsikt, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter.
  2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
  3. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Tryck ut den i en långpanna, ca 21 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Skär degen i ett rutmönster och nagga den med en gaffel. Låt degen jäsa under bakduk i kylen under natten.
  4. På morgonen: Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut brödet från kylen och låt det stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm.
  5. Grädda brödet mitt i ugnen i 20–25 min. Låt det svalna på plåten.
rågrutor

Foto: ROGER OLSSON

Bryt loss en brödruta och ät den med ditt favoritpålägg.

NUVARANDE Kalljästa rågrutor
NÄSTA Brytbröd med oliver