Kalljästa-kringlor

Kalljästa sockerkringlor

av anna nordh foto thomas hjertén

Kalljästa sockerkringlor

Vaniljsmakande kringlor är en riktig klassiker på kalaset. Baka och bjud dina vänner på mysig fikafest!

40–50 st 

Ingredienser
Kringlor
25 g jäst
2 ½ dl mjölk, kylskåpskall
4 ägg
250 g smör, kylskåpskallt
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
ca 15 dl vetemjöl
1 ¼ dl vit sirap
1 tsk hel kardemumma, stött

Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
15 g vaniljsocker

Till pensling
smör, smält
strösocker
vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR

1. Dag 1: Kör alla ingredienser i en assistent i ca 10 min, eller dubbla tiden för hand, till en smidig och elastisk deg.

2. Täck bunken med plastfolie och låt den stå i kylen till nästa dag.

3. Dag 2: Ta fram degen ur kylen och låt den vila en stund. Kavla sedan ut degen till en stor rektangel, 3–4 mm tjock, på mjölat bakbord. Bred ut smöret till fyllningen på degen och strö över vaniljsockret.

4. Vik degen dubbel från långsidan och skär den i remsor från långsida till långsida, 1 ½–2 cm breda. Snurra varje längd och forma dem till kringlor.

5. Lägg kringlorna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 60–90 min. Sätt ugnen på 210 grader.

6. Grädda kringlorna mitt i ugnen i ca 8 min eller tills de är gyllenbruna.

7. Pensla kringlorna med smält smör och doppa ovansidan i strösocker. Pudra över lite vaniljsocker.