Vaniljsmakande sockerkringlor är en riktig klassiker på kalaset. Baka och bjud dina vänner på mysig fikafest!

Recept: Kalljästa sockerkringlor

INGREDIENSER

40–50 st 

Deg

  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl mjölk, kylskåpskall
  • 4 ägg
  • 250 g smör, kylskåpskallt
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • ca 15 dl vetemjöl
  • 1 ¼ dl vit sirap
  • 1 tsk hel kardemumma, stött

Fyllning

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 15 g vaniljsocker

Till pensling

  • smör, smält
  • strösocker
  • vaniljsocker

GÖR SÅ HÄR

  1. Dag 1: Kör alla ingredienser i en assistent i ca 10 min, eller dubbla tiden för hand, till en smidig och elastisk deg.
  2. Täck bunken med plastfolie och låt den stå i kylen till nästa dag.
  3. Dag 2: Ta fram degen ur kylen och låt den vila en stund. Kavla sedan ut degen till en stor rektangel, 3–4 mm tjock, på mjölat bakbord. Bred ut smöret till fyllningen på degen och strö över vaniljsockret.
  4. Vik degen dubbel från långsidan och skär den i remsor från långsida till långsida, 1 ½–2 cm breda. Snurra varje längd och forma dem till kringlor.
  5. Lägg kringlorna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 60–90 min. Sätt ugnen på 210 grader.
  6. Grädda kringlorna mitt i ugnen i ca 8 min eller tills de är gyllenbruna. Pensla kringlorna med smält smör och doppa ovansidan i strösocker. Pudra över lite vaniljsocker.

Kalljästa sockerkringlor

NUVARANDE Kalljästa sockerkringlor
NÄSTA Mandeltrifle