Klassiska kanelknutar gör succé på varje kalas.

Recept: Kanelknutar

INGREDIENSER

20–30 bullar

  • 125 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 krm salt
  • 1 dl strösocker
  • ca 13 dl vetemjöl

Fyllning

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 20 g mald kanel
  • 1 dl strösocker

Pensling & garnering

  • 1 ägg
  • pärlsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smält smöret och häll i mjölken, värm det till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt degvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt och strösocker.
  3. Blanda i vetemjölet, lite i taget, och arbeta degen i 5–10 min med maskin, eller dubbelt så lång tid för hand. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
  4. Fyllning: Vispa ingredienserna till en smet.
  5. Knåda igenom degen och dela den i två delar. Kavla ut dem till stora rektanglar.
  6. Bred på fyllningen och vik degen på längden. Skär degen i remsor och snurra dem till knutar.
  7. Placera bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min eller tills de har fått fin färg. Låt dem svalna.
Kanelknutar på fat

Foto: ALEXANDRA YDEVALL

Kanelknutarna är lika goda till mjölk, saft eller kaffe.

NUVARANDE Kanelknutar
NÄSTA Superbollar med açaí & blåbär