Underbar karamelliserad pannacotta med en knaprig pistaschtopping.

Underbar karamelliserad pannacotta med en knaprig pistaschtopping.

Karamelliserad vaniljpannacotta med pistaschcrumble

Av Sandra Boart Foto Hanna Björkstedt
Söt att se på och god att äta är vår karamelliserade vaniljpannacotta
med en knaprig pistaschtopping.

Ca 8 glas

3 gelatinblad
150 g strösocker
500 g vispgrädde
1 vaniljstång

Pistaschcrumble
100 g smör, kylskåpskallt
3 dl vetemjöl
3 dl farinsocker
150 g pistaschnötter, grovt hackade
2 tsk havssalt

GÖR SÅ HÄR:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 min.

2.  Häll strösockret i en kastrull och låt det smälta utan att röra i det , då kristalliserar det sig. När sockret blir bärnstensgult, häll försiktigt över grädden, lite i taget, under försiktig vispning.

3. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Tillsätt dem och stången till gräddblandningen. Låt det sjuda i ca 15 min.

4. Krama ur gelatinbladen och blanda ner dem i den varma gräddblandningen. Vispa ordentligt så att gelatinet fördelas jämnt.

5. Häll upp smeten i glas eller formar och låt dem stå i kylen i minst 2 tim.

6. Pistaschcrumble: Sätt ugnen på 200 grader. Skär smöret i kuber. Tillsätt vetemjölet och farinsockret och blanda till en smuldeg. Tillsätt nötterna och saltet.

7. Strö smulorna på ett bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna.

8. Servering: Strö crumbeln över pannacottan. På bilden serveras desserten även med en gräddklick.

Till receptet rekommenderar vi de här produkterna från Kökets Favoriter:
Sockret smälter du enkelt i denna tåliga kastrull.
Kyl pannacottan i glas som gör sig vackert på bordet.