Smaskig kolapudding blir en perfekt efterrätt.

Smaskig kolapudding blir en perfekt efterrätt.

Karamellpudding med brownie

Av Elisabeth Johansson Foto Thomas Hjertén
En underbar karamellpudding som toppas med brownie, fudge och karamelliserade popcorn.

4 små glas

1 1/2 gelatinblad
½ vaniljstång
3 dl vispgrädde
2 krm salt
1 dl strösocker
1 msk vatten
rivet skal av 1 apelsin

Karamelliserade popcorn
½ dl strösocker
½ msk vatten
2 dl popcorn, poppade
4–5 droppar pressad citron

Till servering
4 msk kokt kondenserad mjölk, se ruta
2 dl lättvispad grädde
1 bit brownie eller kladdkaka
4 fudgekolor, finns att köpa i lösvikt

GÖR SÅ HÄR
1. Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5–10 min. Dela vaniljstången på längden och lägg stången och fröna i en kastrull. Häll på grädden och tillsätt saltet. Värm grädden och dra sedan kastrullen åt sidan.

2. Smält socker och vatten till en karamell i en separat kastrull. Lägg i apelsinskalet i grädden. Häll lite i taget av gräddblandningen i karamellen och sjud ihop allt. Sila grädden så att skalen försvinner.

3. Lyft upp gelatinet och lägg det i den varma karamellgrädden. Rör om tills gelatinet smält. Låt det svalna något och häll sedan upp i portionsglas. Ställ in dem i kylen tills det har
stelnat. Det tar 2–3 tim.

4. Karamelliserade popcorn: Smält socker och vatten till en ljus karamell i en ren och torr stekpanna. Vänd hastigt i popcornen, droppa i citronen, rör om och häll upp dem på ett bakplåtspapper. Separera dem med en gaffel innan de stelnar. Eller bryt i bitar när det stelnat.

5. Till servering: Blanda kondenserad mjölk med den vispade grädden. Lägg en sked på varje glas. Skär brownien och fudgen i små tärningar och lägg dem ovanpå. Toppa med karamelliserade popcorn.

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till receptet:
Popcornen kan du karamellisera i denna stekpanna!

Etiketter: Kola, brownie, pudding, popcorn