Bakelsen blir elegant 
med spritsad grädde 
på toppen.

Bakelsen blir elegant med spritsad grädde på toppen.

Kärleksbakelser

Av Josephine Palm Foto Jessica Lund

Bakelse gjord på rulltårta med vaniljfyllning smaksatt med apelsin och hallon. Byt ut apelsinen mot citron eller lime för en friskare citrussmak.

8 st

Apelsin- & hallonfyllning
1 vaniljstång
2 dl mjölk
½ dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl strösocker
1 ½ msk maizena majsstärkelse
25 g smör
1 apelsin, rivet skal & 2 msk saft
½ dl mosade hallon

Rulltårta
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
½ dl mjölk

Garnering
vispad grädde
hallon
rött strössel eller frystorkade jordgubbsbitar

Gör så här
1. Apelsin- och hallonfyllning: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull med mjölk och grädde. Koka upp det under omrörning.
Ta upp vaniljstången.

2. Vispa ihop äggulor, strösocker och maizena till en jämn blandning. Vänd ner den i mjölken under vispning. Låt det koka upp och koka någon minut. Rör hela tiden tills såsen tjocknar.

3. Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret, rör tills det smält. Låt det svalna något. Rör i apelsinskal och -saft och vänd ner hallonen. Ställ fyllningen åt sidan.

4. Rulltårta: Sätt ugnen på 250 grader. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm, med bakplåtspapper, klipp ett jack i varje hörn så papperet ligger plant.

5. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt.

6. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver i en skål och vänd ner det försiktigt i smeten. Rör försiktigt i mjölken.

7. Bred ut smeten jämnt på plåten och grädda kakan mitt i ugnen i ca 5 min.

8. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och dra snabbt av papperet som kakan gräddats på. Det hjälper att pensla lite kallt vatten på baksidan av papperet om det inte släpper.

9. Bred på fyllningen och rulla ihop tårtan i en tajt rulle. Låt rullen vila, med skarven nedåt, i kylskåp i ca 30 min.

10. Fyll den vispade grädden i en spritspåse försedd med stjärntyll.

11. Montering: Jämna till kanterna på rullen och skär den i åtta tjocka skivor. Spritsa grädde på varje skiva och dekorera med hallon och lite strössel eller torkade
jordgubbar.

Etiketter: bakelse, Rulltårta