Recept: Kärleksdessert
INGREDIENSER
Ca 8 port
Chokladbotten
- 150 g ägg (3 st)
- 100 g farinsocker
- (1 ½dl)
- 20 g vaniljsocker (2 tsk)
- 125 g smör
- 100 g mörk choklad, hackad
- 100 g vetemjöl (1 ½ dl)
- 50 g kakao (1 dl)
Vit chokladkräm
- 200 g färskost, t ex Philadelphia (2 dl)
- 20 g vaniljsocker (1 msk)
- 100 g florsocker (1 dl)
- 1 lime, rivet skal & saft
- 150 g vit choklad, smält
Champagne- & jordgubbsgelé
- 2 gelatinblad
- 100 g jordgubbar
- 100 g strösocker (1 dl)
- 50 g vatten (½ dl)
- 1⁄2 citron, saften
- 50 g champagne (1 dl)
Garnering
- färska bär
GÖR SÅ HÄR:
- Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Rör ägg, farinsocker och vaniljsocker till en slät smet.
- Bryn smöret till en mörk kolaton. Häll det över den hackade chokladen och rör till en slät smet. Vänd ner blandningen i äggsmeten.
- Blanda vetemjöl och kakao. Sikta och vänd ner det försiktigt i smeten.
- Bred ut smeten i en smord form, ca 30 x 20 cm. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 10 min, de ska få lite hårda kanter och vara nästan rinnig i mitten. Låt bottnen svalna.
- Skär bitar av kakan och lägg dem i botten på margarita- eller dessertglas. Får du bottenbitar över så kan du spara dem i frysen och använda dem till cake pops.
- Kräm: Vispa upp färskost med vaniljsocker och florsocker. Blanda ner limeskal och saft. Vispa ner den smälta chokladen.
- Spritsa krämen ovanpå bottnen i glasen och ställ in dem i kylen så att krämen stelnar en aning innan gelén hälls på.
- Gelé: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
- Rensa jordgubbarna och skär dem i lagom stora bitar.
- Lägg jordgubbsbitar, strösocker, vatten och citronsaft i en kastrull. Koka upp det tills sockerkristallerna löst upp sig.
- Mixa kompotten med en mixerstav och tillsätt champagnen.
- Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma kompotten. Häll blandningen över krämen i glasen. Täck dem med plastfolie och låt dem stelna i kylen fram till servering. Dekorera gärna desserten med färska bär.