Hembakats klassiska kladdiga kladdkaka, uppiffad med en härligt täcke av mörk choklad på toppen.

Recept: Klassisk kladdig kladdkaka (toppad med mörk choklad)

INGREDIENSER

Ca 12 bitar

Kladdkaka

  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 4 msk kakao
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk vaniljsocker

Till formen

  • smör
  • kokos

Garnering

  • 75 g mörk choklad
  • smält florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smörj en form med löstagbar kant, 22–23 cm i diameter, med smör och bröa den med kokos.
  3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
  4. Häll smeten i formen.
  5. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i ca 20 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha kakan.
  6. Låt kladdkakan kallna i formen. Bred där­efter ut smält choklad på kakan och låt den stelna.
  7. Pudra över lite florsocker.
Kladdig kladdkaka på fat

Foto: THOMAS HJERTÉN

Hembakats kladdkaka är makalöst god – ett klassiskt kladdkakerecept som kan smaksättas efter egna önskemål.

Kladdkaka närbild

Kladdkaka utan ägg

På Allt om Mat hittar du en helt vegansk kladdkaka  (innehåller varken ägg- eller mjölkprodukter) som smakar helt fantastiskt. Den magiska ingrediensen är svarta bönor, som ger kladdkakan en helt underbar konsistens.

Tips! Smaksätt din kladdkaka

Julkladdkaka: Ersätt 1 msk av kakaon med 2 tsk pepparkakskrydda. Tillsätt också 1/2 dl frysta lingon i smeten före gräddning.

Kan du inte få nog av kladdkaka? Testa gärna:

citronkladdkaka
Citronkladdkaka

kanelbullekladdkaka
Kanelbullekladdkaka

 

NUVARANDE Klassisk kladdig kladdkaka
NÄSTA Krispigt rosmarinknäcke