Kladdkaka på tårtfat

Hembakats kladdkaka är makalöst god – ett klassiskt kladdkakerecept som kan smaksättas efter egna önskemål.

Klassisk kladdig kladdkaka

AV LINDA ANDERSSON FOTO THOMAS HJERTÉN
Denna kladdiga kladdkaka från Hembakat är toppad med ett härligt täcke av mörk choklad och går utmärkt att smaksätta.

Recept: Klassisk kladdkaka (toppad med mörk choklad)

INGREDIENSER

Ca 12 bitar 
Kladdkaka

  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 4 msk kakao
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk vaniljsocker

Till formen

  • smör
  • kokos

Garnering

  • 75 g mörk choklad
  • smält florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smörj en form med löstagbar kant, 22–23 cm i diameter, med smör och bröa den med kokos.
  3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
  4. Häll smeten i formen.
  5. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i ca 20 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha kakan.
  6. Låt kladdkakan kallna i formen. Bred där­efter ut smält choklad på kakan och låt den stelna.
  7. Pudra över lite florsocker.

Kladdkaka närbild

Kladdkaka utan ägg

På Allt om Mat hittar du en helt vegansk kladdkaka  (innehåller varken ägg- eller mjölkprodukter) som smakar helt fantastiskt. Den magiska ingrediensen är svarta bönor, som ger kladdkakan en helt underbar konsistens.

Tips! Smaksätt din kladdkaka

Julkladdkaka: Ersätt 1 msk av kakaon med 2 tsk pepparkakskrydda. Tillsätt också 1/2 dl frysta lingon i smeten före gräddning.

Kan du inte få nog av kladdkaka? Testa gärna:

citronkladdkakaCitronkladdkaka

kanelbullekladdkakaKanelbullekladdkaka

 

Etiketter: Kladdkaka