Kladdkaka på tårtfat

Hembakats kladdkaka är makalöst god – ett klassiskt kladdkakerecept som kan smaksättas efter egna önskemål.

Klassisk kladdig kladdkaka

AV LINDA ANDERSSON FOTO THOMAS HJERTÉN
Denna kladdiga kladdkaka från Hembakat är toppad med ett härligt täcke av mörk choklad och går utmärkt att smaksätta.

Recept: Klassisk kladdkaka (toppad med mörk choklad)

INGREDIENSER

Ca 12 bitar 
Kladdkaka

  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 4 msk kakao
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk vaniljsocker

Till formen

  • smör
  • kokos

Garnering

  • 75 g mörk choklad
  • smält florsocker

Kladdkaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smörj en form med löstagbar kant, 22–23 cm i diameter, med smör och bröa den med kokos.
  3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda snabbt ihop allt till en slät smet.
  4. Häll smeten i formen.
  5. Grädda kladdkakan mitt i ugnen i ca 20 min. Anpassa gräddningstiden efter hur kladdig du vill ha kakan.
  6. Låt kladdkakan kallna i formen. Bred där­efter ut smält choklad på kakan och låt den stelna.
  7. Pudra över lite florsocker.

 

Tips! Smaksätt din kladdkaka

Julkladdkaka: Ersätt 1 msk av kakaon med 2 tsk pepparkakskrydda. Tillsätt också 1/2 dl frysta lingon i smeten före gräddning.

Extra kladdig kladdkaka? På Alltommat.se hittar du ett recept på den kladdigaste kladdkakan!

 

Andra läckra smaksättare som kan tillsättas direkt i smeten före gräddning:

– 3/4 dl frysta hallon eller jordgubbar i bitar

– 8 plattor After Eight

– 1 dl minimarshmallows

– 1 dl Pollygodis

– 1 dl Nutella

– 100 g mjölkchoklad, smält

– 1 dl valfria nötter eller mandlar eller något annat gott du tycker om!

Etiketter: Kladdkaka