Kladdkaka i långpanna med kakao

Kladdkaka i långpanna är smidigt om man ska baka till många.

Kladdkaka i långpanna

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren

Recept: Kladdkaka i långpanna

En kladdkaka i långpanna kan med fördel bakas dagen innan den ska serveras. Välj om du vill ha chokladglasyr eller kakan bara som den är med grädde och färska bär.

INGREDIENSER

Ca 30 bitar
Kladdkaka

  • 200 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 4 ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl kakao
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver

Chokladglasyr

  • 100 g smör
  • 200 g ljus eller mörk choklad
  • 2 dl florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och ta bort den från plattan.
  2. Dela chokladen i bitar och låt den smälta i det varma smöret.
  3. Vispa ägg och socker i några minuter. Tillsätt smörblandningen tillsammans med mjölken och rör till en slät smet.
  4. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
  5. Täck en långpanna, ca 25 x 35 cm, med bakplåtspapper och fördela smeten i den. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 min. Låt den svalna.
  6. Glasyr: Smält smör och choklad över vattenbad. Rör ner florsockret.
  7. Bred glasyren över den avsvalnade kakan. Låt glasyren stelna. Pudra över lite kakao eller florsocker. Skär i rutor.

För chokladälskaren är kladdkaka i långpanna en dröm. Här hittar du en annan läcker kladdkaka med äpplen.