Supergod kladdkaka med lakritskola som är garnerad med kanderade rosenblad.

Recept: Kladdkaka med lakritskola

INGREDIENSER

Ca 12 bitar

Kladdkaka

  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl

Lakritskola

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 ¾ dl mörkt muscovadosocker
  • 1 dl glykos
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 msk kakao
  • 1 msk lakritspulver
  • 100 g mörk choklad, 70 procent, finhackad
  • 100 g smör, rumsvarmt

Kanderade rosenblad

  • 2 rosor, ekologiska
  • 1 äggvita
  • strösocker

Garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • hallon, färska
  • florsocker

GÖR SÅ HÄR

  1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och ta den från plattan. Rör ner strösocker, kakao och vaniljsocker. Rör ner äggen, ett i taget, och till sist vetemjölet.
  2. Bred ut smeten i en smord och mjölad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i  ugnen i ca 15 min, den ska vara lite lös i mitten. Låt den svalna.
  3. Lakritskola: Blanda grädde, muscovadosocker, glykos, sirap, kakao och lakritspulver i en kastrull. Låt kolan koka tills den når 116 grader, tänk på att det går snabbt på slutet.
  4. Rör ner chokladen i kolan tillsammans med smöret i kuber. Rör tills du har en glansig smet.
  5. Häll kolan över kakan och ställ den i kylskåp i ca 2 tim.
  6. Kanderade rosenblad: Plocka försiktigt av kronbladen på rosorna.
  7. Vispa upp äggvitan lite lätt med en gaffel så att den blir lite bubblig. Pensla äggvitan på båda sidor av bladet och strö strösocker på båda sidor.
  8. Låt bladen torka på bakplåtspapper i rumstemperatur över natten. Förvara bladen i en burk med tätslutande lock.
  9. Garnera kakan med vispad grädde, kanderade rosenblad, hallon och florsocker.

Sugen på mer? Här hittar du vårt bästa recept på klassisk kladdig kladdkaka!

NUVARANDE Kladdkaka med lakritskola
NÄSTA Raw morotskaka