Klassisk kavring som doftar gott av kryddor.

Saftig klassisk kavring som doftar gott av kryddor. Denna kavring är enkel att göra och ljuvligt god till julskinka och ost. Rör ihop degen på några minuter och skjuts in i ugnen!

Recept: Klassisk kavring

INGREDIENSER

3 st

Skållning

  • 8 dl vatten
  • 
1 msk brödkryddor
  • 
8 dl grovt rågmjöl
  • 50 g smör
  • 
4 dl vatten
  • 
50 g jäst
  • 
1 msk salt
  • 
1 msk ättiksprit
  • 
1 ½ dl mörk sirap
  • 6 dl fint rågmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • ca 8 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skållning, dag 1: Koka upp vatten och brödkryddor i en rymlig kastrull, 3–4 liter. Rör ner rågmjölet. Lägg på ett lock och låt kastrullen stå i rumstemperatur i ca 12 tim för att få full arom.
  2. Dag 2: Smält smöret och häll i vattnet. Värm blandningen till ca 37 grader och smula ner jästen. Blanda den skållade degen med degspadet. Tillsätt salt, ättiksprit och sirap. Blanda till en jämn smet. Arbeta därefter in båda rågmjölssorterna (6 + 2 dl). Knåda till sist in vetemjölet, lite i taget, till en lagom fast deg. Spara lite mjöl till utbakningen.
  3. Jäs degen under bakduk i ca 3 tim.
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda igenom den. Dela degen i 3 delar och forma dem till limpor som du lägger i smorda brödformar, ca 1 ½ liter, eller klä dem med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Ställ in formarna på ugnsgallret i nedre delen av ugnen. Lägg över ett bakplåtspapper och täck med en plåt. Ställ en stekpanna som tål ugnsvärme ovanpå plåten som tyngd, för att få fasta och kantiga kavringar. Minska värmen direkt till 175 grader och grädda i ca 1 tim.
  6. Stjälp upp bröden ur formarna och grädda dem eventuellt i några min med botten upp så att ytan torkar lite och får lite färg. Låt bröden kallna inlindade i bakdukar. Låt dem sedan ligga i plastpåsar i ca 1 dygn. Brödet mognar då i smaken och blir lättare att skära.
NUVARANDE Klassisk kavring
NÄSTA Äppelpaj i burk