klassisk semla

Fyll semlan med riktigt fluffig vispgrädde.

Bästa receptet på klassisk semla med hemmagjord mandelmassa och vispgrädde

Av Ann-Charlotte Fägerlind
Semmelwraps, semmelkladdkaka och semlor med choklad – nuförtiden kommer semlan i alla möjliga former men ännu finns det ingen variant som slår den klassiska semlan. Här hittar du vårt populära grundrecept på klassiska semlor som de ska vara, med en saftig bulle fylld med läcker mandelmassa och fluffig vispgrädde.

Recept: Klassisk semla

INGREDIENSER

Ca 6 st

Semmelbullar

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 5–6 dl vetemjöl
  • 25 g jäst
  • 1 dl mjölk, kylskåpskall
  • 1 ägg
  • ½ dl vit sirap
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma

Pensling

  • 1 ägg

Fyllning till semlor

  • 250 g mandelmassa (recept på hemmagjord mandelmassa finns här intill men färdigköpt går lika bra)
  • ½ dl mjölk
  • 2 droppar bittermandelarom
  • ½ dl florsocker
  • ½ dl inkråm från bullarna
  • 2 ½ dl vispgrädde

Garnering

  • florsocker

Så här gör du en klassisk semla:

  1. Kör smör och vetemjöl i en matberedare. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt ägg, sirap, salt och kardemumma. Arbeta samman mjölblandningen med degvätskan till en smidig deg, ca 5 min i hushållsassistent eller ca 10 min för hand.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 2 tim.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut den till 6 runda bullar, ca 125 g. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Pensla bullarna med upp-vispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 5–7 min. Låt bullarna svalna på galler.
  6. Klipp av trekantiga lock i bullarna. Gröp ur inkråmet. Blanda mandelmassan med en del av det och de övriga ingredienserna, förutom grädden, i en matberedare till en slät smet. Fyll semlorna med blandningen.
  7. Vispa grädden. Spritsa eller klicka den på de fyllda bullarna. Lägg locken på grädden. Sikta över florsockret och servera semlorna.