Smaken av stora, nybakade klassiska kanelbullar slår det mesta. Med härliga nybakade klassiska kanelbullar och en kopp kaffe eller varm choklad har du en riktig mysstund framför dig.

Recept: Kanelbullar

INGREDIENSER

40–60 st

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • ca 14 dl vetemjöl

Fyllning

  • smör, rumsvarmt
  • strösocker
  • kanel

Pensling

  • 1 ägg
  • pärlsocker och ev hackad mandel

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm vätskan fingervarm, ca 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över lite av vätskan och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av vätskan samt socker och salt.
  3. Tillsätt det mesta av mjölet. Spara dock lite till utbakningen, ca 1 dl.
  4. Arbeta degen kraftigt, ca 5 min med maskin och 10 min för hand. Har du ingen köksassistent, använd elvispen med degkrokar. Låt degen vara aningen kladdig, då blir inte bullarna torra.
  5. Låt degen jäsa under en fuktig bakduk i ca 30 min.
  6. Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar. Kavla ut varje del till en rektangulär kaka.
  7. Bred rikligt med smör på och strö socker och kanel på degkakan. Rulla ihop den till en rulle.
  8. Skär rullen i minst 10 delar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper på eller i bullformar. Låt dem jäsa under bakduk i ca 40 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  9. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker.
  10. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 6 min. Låt dem svalna under bakduk, gärna på galler.
Kanelbullar på fat

Foto: Thomas Hjertén

Nygräddade klassiska kanelbullar. Passar perfekt till fikat!

Inga fler torra kanelbullar

Det kan finnas flera orsaker till varför bullarna blir torra. Den vanligaste är för mycket mjöl i degen. Det kan även vara att degen innehåller för lite fett. Se till att inte grädda bullarna för länge, prova att höja temperaturen en aning och grädda bullarna under kortare tid.

Prova också att trycka till bullarna lite i mitten innan de gräddas, förhoppningsvis blir de mer jämnt gräddade då.

Tips! Fyll bullarna med mandelmassa

Följ receptet på klassiska kanelbullar. Men gör så här med fyllningen (punkt 7): Bred rikligt med smör på och strö över socker och kanel. Avsluta med att hyvla mandelmassa på degkakan. Rulla ihop till en rulle.

Vad heter fyllningen i kanelbullar?

Man brukar kalla bullfyllning för remons. Den kan innehålla bland annat smör, socker och smaksättning.

 

Här får du fler recept på goda kanelbullar (och andra bullar):

Kanelbullekladdkaka med pärlsocker

Ljuvligt god kladdkaka med smak av kanelbulle, kan det bli bättre?

Kanelbullekladdkaka

Kanelbullar med äppelsmak

Kanelbullar med äppelsmak

Muscovadobullar i springform

Foto: Roger Olsson

En springform med löstagbar kant är enkelt och snyggt att baka bullar i.

Muscovadobullar i springform

Hallonbullar med vit choklad.

Foto: Roger Olsson

Hallonbullar med vit choklad.

Hallonbullar med vit choklad

Sockerbullar med hasselnötskräm

Foto: Roger Olsson

Saftiga sockerbullar med hasselnötskräm. Mumsigt!

Sockerbullar med hasselnötskräm

Vridna chokladbullar med mycket smak av choklad.

Vridna chokladbullar

NUVARANDE Kanelbullar
NÄSTA Churros med chokladkräm