Bjud på en hemgjord, klassisk mazarin med mandelfyllning och vit glasyr på toppen.

Recept: Klassiska mazariner

INGREDIENSER

Ca 16 st

Mördeg

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • ½ dl strösocker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl

Fyllning

  • 150 g sötmandlar
  • 3 bitter­mandlar
  • 1 dl strösocker
  • 75 g smör, smält
  • 2 ägg

Glasyr

  • 2–3 dl florsocker
  • ca 2 msk vatten

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Mixa ihop smör och socker i en bunke. Tillsätt ägg och mjöl. Arbeta ihop allt till en deg. Låt den vila i ca 30 min i kylskåpet. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord.
  2. Stansa ut ovala bitar som är något större än formen. Tryck ut degen i mazarin­formar av papper eller metall.
  3. Ställ mazarinformarna på en plåt.
  4. Skålla och skala sötmandeln. Se till att mandeln är torr innan du mal den fint i en mandelkvarn. Mal även bittermandlarna i kvarnen.
    mazariner_steg1-4
  5. Blanda ihop alla ingredienserna i fyllningen till en kladdig smet.
  6. Fördela mandelfyllningen i mazarinformarna. Grädda dem mitt i ugnen i 15–20 min. Låt dem kallna helt i formarna.
  7. Rör ihop glasyren och bred ut den på kakorna. Anpassa mängden vatten så att glasyren blir lagom bredbar.
  8. Bjud in nära och kära på en läcker godbit. Förvara mazarinerna i en burk med tättslutande lock.
    mazariner_steg5-8
Mazariner med mandelfyllning och glasyr på toppen

Läckra mazariner med mandelfyllning och glasyr på toppen.

NUVARANDE Klassiska mazariner
NÄSTA Kladdkaka med lakritskola