Mazariner med mandelfyllning och glasyr på toppen

Läckra mazariner med mandelfyllning och glasyr på toppen.

Klassiska mazariner

av linda andersson foto klas sjöberg
Bjud på en hemgjord, klassisk mazarin med mandelfyllning och vit glasyr på toppen.

Recept: Klassiska mazariner

INGREDIENSER

Ca 16 st

Mördeg

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • ½ dl strösocker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl

Fyllning

  • 150 g sötmandlar
  • 3 bitter­mandlar
  • 1 dl strösocker
  • 75 g smör, smält
  • 2 ägg

Glasyr

  • 2–3 dl florsocker
  • ca 2 msk vatten

GÖR SÅ HÄR:

 

mazariner_steg1-4

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Mixa ihop smör och socker i en bunke. Tillsätt ägg och mjöl. Arbeta ihop allt till en deg. Låt den vila i ca 30 min i kylskåpet. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord.
  2. Stansa ut ovala bitar som är något större än formen. Tryck ut degen i mazarin­formar av papper eller metall.
  3. Ställ mazarinformarna på en plåt.
  4. Skålla och skala sötmandeln. Se till att mandeln är torr innan du mal den fint i en mandelkvarn. Mal även bittermandlarna i kvarnen.
  5.  
    mazariner_steg5-8

  6. Blanda ihop alla ingredienserna i fyllningen till en kladdig smet.
  7. Fördela mandelfyllningen i mazarinformarna. Grädda dem mitt i ugnen i 15–20 min. Låt dem kallna helt i formarna.
  8. Rör ihop glasyren och bred ut den på kakorna. Anpassa mängden vatten så att glasyren blir lagom bredbar.
  9. Bjud in nära och kära på en läcker godbit. Förvara mazarinerna i en burk med tättslutande lock.