En klassisk semla fylld med krämig mandelmassa och vispad grädde.

En klassisk semla fylld med krämig mandelmassa och vispad grädde.

Klassiska semlor

Av Linda Andersson Foto Thomas Hjertén

Den alldeles vanliga, svenska semlan är aldrig fel att bjuda på – eller njuta av själv.

Ca 25 st

50 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
2 ägg
1 ½ dl strösocker
1 krm salt
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
150 g smör, rumsvarmt
14–15 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg, uppvispat

Fyllning
ca 400 g mandelmassa
3–4 msk mjölk
6–7 dl vispgrädde

Garnering
florsocker

Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vete­mjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

3. Dela degen i ca 25 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

4. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–11 min. Låt dem svalna på ett galler.

5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.

6. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna. Sätt på locken. Pudra över florsocker.

Etiketter: semla, klassisk semla