Recept på en traditionell fastlagsbulle fylld med mandelmassa och grädde. Den alldeles vanliga, svenska semlan är aldrig fel att bjuda på – eller njuta av själv.

Recept: Klassiska semlor

INGREDIENSER

Ca 25 st semlor

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk, fingervarm
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 14–15 dl vetemjöl

Pensling

  • 1 ägg, uppvispat

Fyllning

  • ca 400 g mandelmassa
  • 3–4 msk mjölk
  • 6–7 dl vispgrädde

Garnering

  • florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
  2. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vete­mjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
  3. Dela degen i ca 25 bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–11 min. Låt dem svalna på ett galler.
  5. Montering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna. Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en kladdig massa. Lägg en klick i varje bulle.
  6. Vispa grädden fluffig och klicka ut eller spritsa den på bullarna. Sätt på locken. Pudra över florsocker.
Semlor - klassiska

Foto: Thomas Hjertén

En klassisk semla fylld med krämig mandelmassa och vispad grädde.

Kom och besök vår bakmässa Alla älskar Hembakat i Uppsala 24-25 mars 2018!

NUVARANDE Klassiska semlor
NÄSTA Semmelkladdkaka