Chokladlängd

Vetelängd fullproppad med choklad.

Klippt chokladlängd

av linda andersson Foto Roger Olsson
Underbart god vetelängd med en fyllning av hackad choklad.

2 st

25 g jäst
3 ½ dl mjölk, fingervarm
¾ dl strösocker
1 nypa salt
¾ tsk mald kardemumma
1 ägg

75 g smör, rumsvarmt
7–9 dl vetemjöl

Fyllning
ca 50 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
175 g mörk choklad, hackad

Garnering
1 ägg, uppvispat
florsocker
25 g mörk choklad, smält

GÖR SÅ HÄR

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, ägg, smör och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.

2. Kavla ut en rektangel, ¾–1 cm tjock. Bred på smöret med en kniv och strö över strösocker och choklad. Rulla ihop rektangeln på längden till en rulle. Dela rullen på mitten.

3. Lägg rullarna brett isär på en plåt med bakplåtspapper. Klipp rullarna i centimetertjocka skivor uppifrån, men spara ca 1 cm nedtill så att de sitter ihop. Dra bitarna åt sidan, varannan åt höger och varannan åt vänster. Dra ut dem en bit till så att bitarna ligger lutade bakåt.

4. Låt längderna jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Pensla längderna med ägg och grädda dem längst ner i ugnen i 26–30 min. Låt längderna svalna på plåten. Pudra över florsocker och ringla över smält choklad.