Knäckig päronpaj

Den knäckiga pajdegen är ljuvligt god ihop med de saftiga frukterna.

Knäckig päronpaj

Av Linda Andersson Foto Roger Olsson

Recept: Knäckig päronpaj

En lättbakad och urläcker paj med smak av kardemumma.

INGREDIENSER

Ca 12 bitar

  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 2 ½ dl havregryn
  • 1 nypa salt
  • 100 g smör, smält
  • 1 dl riven kokos
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 dl farinsocker

Fyllning

  • ca 3 päron
  • 1 äpple
  • 1 tsk mald kanel
  • 2 krm mald kardemumma
  • ½ dl strösocker

KNÄCKIG PÄRONPAJ – GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop vetemjöl, havre­gryn, salt och smör till en smulig massa. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en smuldeg.
  2. Fyllning: Skala päronen och äpplet och skär dem i klyftor. Lägg dem blandat i botten på en pajform, ca 28 x 24 cm eller en rund springform, ca 24 cm i diameter. Pudra över kanel, kardemumma och strösocker.
  3. Smula degen över frukten.
  4. Grädda pajen längst ner i ugnen i 30–35 min. Servera den gärna ljummen med glass eller vaniljsås.