Lingongrädde i havrekorgar är mums till glöggen.

Lingongrädde i havrekorgar är mums till glöggen.

Knäckiga skålar

Av Eva Nordlinder Foto Thomas Hjertén
Goda små havreskålar som serveras med lingongrädde.

Ca 25 st

Knäckflarn
75 g smör
1 dl strösocker
¼ dl ljus sirap
¼ dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
½ tsk vaniljsocker

Lingongrädde
225 g lingon, frysta & tinade
1 ½ dl strösocker
3 dl vispgrädde

Gör så här
1. Knäckflarn: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.

3. Klicka ut smeten, ca 1 msk, på plåten. Lägg inte för tätt då kakorna flyter ut under gräddningen. Grädda dem mitt i ugnen i ca 5 min.

4. Lägg kakorna över små glas eller runda mandelmusselformar så fort du kan flytta dem från plåten med t ex en stekspade. Låt dem kallna och stelna så de får formen av en liten skål.

5. Lingongrädde: Lägg lingon och strösocker i en skål. Rör om då och då så att sockret löser upp sig.

6. Vispa grädden ganska fast. Vänd ner de rårörda lingonen försiktigt i grädden.

7. Spritsa eller klicka lingongrädde i knäckflarnskålarna strax innan servering.

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till receptet:
Skålarna formar du enklast genom att låta de varma kakorna svalna och stelna på dessa formar!

Etiketter: havre, knäck, lingon