Knäckiga skålar med lingongrädde

Lingongrädde i havrekorgar är mums till glöggen.

Knäckiga skålar

Av Eva Nordlinder Foto Thomas Hjertén
Goda små havreskålar som serveras med lingongrädde.

Recept: Knäckiga skålar

INGREDIENSER

Ca 25 st

Knäckflarn

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • ¼ dl ljus sirap
  • ¼ dl vispgrädde
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm bakpulver
  • ½ tsk vaniljsocker

Lingongrädde

  • 225 g lingon, frysta & tinade
  • 1 ½ dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR:

  1. Knäckflarn: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
  3. Klicka ut smeten, ca 1 msk, på plåten. Lägg inte för tätt då kakorna flyter ut under gräddningen. Grädda dem mitt i ugnen i ca 5 min.
  4. Lägg kakorna över små glas eller runda mandelmusselformar så fort du kan flytta dem från plåten med t ex en stekspade. Låt dem kallna och stelna så de får formen av en liten skål.
  5. Lingongrädde: Lägg lingon och strösocker i en skål. Rör om då och då så att sockret löser upp sig.
  6. Vispa grädden ganska fast. Vänd ner de rårörda lingonen försiktigt i grädden.
  7. Spritsa eller klicka lingongrädde i knäckflarnskålarna strax innan servering.

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till receptet:
Skålarna formar du enklast genom att låta de varma kakorna svalna och stelna på dessa formar!

Etiketter: havre, knäck, lingon