Kokosrutor med hallonglasyr

Söta rutor för kokosälskaren.

Kokosrutor med hallonglasyr 

Av Linda Andersson Foto Roger Olsson

Recept: Kokosrutor med hallonglasyr

Rutor i långpanna är praktiskt att göra när man ska bjuda på stort kalas eller kafferep.

INGREDIENSER

20–24 st

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 dl riven kokos
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk

Glasyr

  • ca 75 g frysta hallon, tinade
  • 4 dl florsocker
  • 3–4 tsk vatten

Garnering

  • riven kokos

KOKOSRUTOR MED HALLONGLASYR – GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa smör och strösocker krämigt i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa en stund till.
  2. Blanda ihop kokos, bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl. Rör ner det tillsammans med mjölken i äggsmeten och blanda till en slät smet.
  3. Häll smeten i en långpanna, ca 30 x 25 cm, klädd med bakplåtspapper.
  4. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna i formen.
  5. Glasyr: Mosa sönder hallonen i en sil. Låt saften rinna ner i en skål och blanda saften med florsockret. Tillsätt vatten, lite i taget, och rör ihop allt till en bredbar glasyr.
  6. Bred ut glasyren på kakan och strö över kokos. Låt glasyren stelna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.