Kokostosca med en saftig botten som smakar kladdkaka. Den i kombination med kokosglasyr blir en oemotståndlig smakupplevelse.

Recept: Kokostosca

INGREDIENSER

40 bitar

Kladdkakebotten

  • 175 g smör
  • 4 ägg
  • 6 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 8 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt

Toscasmet

  • 75 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 dl sirap
  • 200 g kokos

KOKOSTOSCA – GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst.
  2. Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt. Blanda mjölblandningen med smör och äggsmet.
  3. Bred ut smeten i en långpanna, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
  4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 12–15 min.
  5. Blanda alla ingredienserna till toscasmeten i en kastrull. Koka upp smeten under omrörning.
  6. Bred smeten över den nygräddade botten och grädda i ytterligare 10 min. Låt kakan kallna och skär den i bitar.

Dryckestips till kokostosca

La Salle är ett vitt vin gjort av druvor som Muscat och Viognier som ger en blommig doft med inslag av honung, fläder och citrus. Det plockar upp blommigheten i kokostoscan.
Artikelnummer 2554, 69 kr för 750 ml, Systembolaget.

Kokospalmen kan användas till mycket

Kokospalmen är ett mycket användbart träd. Stammen används som virke, av bladen flätar man bland annat korgar, av blommorna får man råvaran till palmvin, av fiberhöljet runt nöten kan man göra borstar och själva nöten blir vackra konstföremål.

Men framför allt är kokos-nöten ju så god! Både att dricka och äta. Plockar man nöten grön finns bara ett tunt lager av det söta fruktköttet inuti och den är i stället fylld med kokosvatten som blivit populärt som hälsodryck. Den vätskan är alltså inte kokosmjölk – mjölk framställs genom att fruktköttet pressas och vanligt vatten tillsätts.

Om frukten i stället får trilla ner av sig själv låter man den torka tills det yttre höljet skrumpnar och går att skala av. Det man har då är det vi till vardags kallar kokosnöt, men som egentligen alltså är inner­nöten. Knäcker man inner­nöten blottas den vita, mjuka, goda kokosen.

NUVARANDE Kokostosca
NÄSTA Glassbakelser med krokant