För extra skönhet, garnera pannacottan med några ätbara blommor.

För extra skönhet, garnera pannacottan med några ätbara blommor.

Kola- & rosenvattenspannacotta

Av Annica Clarmell Foto Fanny Hansson

En vacker dessert med ­ljuvlig smak av kola och rosenvatten.

4 st

Kolapannacotta
2 ½ gelatinblad
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
1 ½ dl strösocker
1 dl ljus sirap

Rosenvattenspannacotta
1 gelatinblad
2 ½ dl vispgrädde
1 dl strösocker
½ dl citronsaft
½ msk rosenvatten
ev några droppar röd hushållsfärg

Kanderade pistaschnötter
8 pistaschnötter
1 dl strösocker
½ dl vatten
1 nypa salt

Gör så här
1. Kolapannacotta:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Lägg dem tillsammans med vaniljstången i en kastrull och tillsätt grädde, strösocker och sirap. 
Låt det koka i några minuter tills det blir ljusbrunt.
Ta kastrullen från värmen.

2. Krama ur gelatinbladen. Blanda ner dem i kolasmeten. Häll upp smeten i fyra glas.
Ställ dem svalt i några timmar tills pannacottan stelnat.

3. Rosenvattenspannacotta: Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
 Blanda grädde, strösocker och citronsaft i en kastrull och låt det koka upp, tillsätt rosenvatten och eventuellt hushållsfärg. Rosenvatten smakar väldigt mycket, så dosera försiktigt.

4. Krama ur gelatinet och blanda ner det i kastrullen. Häll blandningen ovanpå kolapannacottan. Ställ in glasen i kylen i några timmar före servering.

5. Kanderade nötter: Tryck ner en tandpetare i varje nöt.

6. Blanda strösocker, vatten och salt i en så liten kastrull som möjligt. Värm blandningen på medelhög värme tills allt har smält och fått gyllenbrun färg. Detta kan ta lite tid, var försiktig så att det inte bränns. Ta kastrullen från plattan och vänta tills konsistensen börjar bli seg.

7. Håll i tandpetaren och doppa en nöt åt gången. Låt karamellen rinna ner i kastrullen tills en stav
bildats. Klipp av staven till önskad längd och plocka bort tandpetarna när nötterna har svalnat.

8. Garnera varje glas med två ”nötstavar”.