Kolafyllningen ger bullarna en ny twist.

Kolafyllningen ger bullarna en ny twist.

Kolabullar

Av Matilda Pettersson Styling & foto Cecilia Möller
Saftiga bullar med kolafyllning.

ca 40 st

Kolasås
2 dl strösocker
50 g smör, rumsvarmt
2 dl vispgrädde
1 tsk flingsalt

Bulldeg
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
¾ dl strösocker
10–12 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt

Pensling
1 ägg
sötmandel, hackad

GÖR SÅ HÄR
1. Kolasås: Smält strösockret försiktigt i en vid, tjockbottnad kastrull på låg värme.
2. När sockret har blivit rinnigt och karamellfärgat tillsätter du smöret. Rör om försiktigt tills smöret har smält.
3. Häll på grädden och rör tills såsen har gått ihop och blivit rinnig. Låt såsen koka i ca 5 min på låg värme.
4. Rör till sist ner flingsaltet och låt såsen svalna. Förvara såsen i en burk med tätslutande lock i kylskåp, såsen blir tjockare när den har fått stå i kylskåp ett par timmar.
5. Bulldeg: Smält smöret. Häll i mjölken och värm det till fingervarmt.
6. Smula ner jästen i en degbunke och häll över en del av vätskan. Rör tills jästen löst sig. Häll på resten av vätskan, salt och strösocker.
7. Kör degen i en köksassistent och tillsätt vetemjölet, lite i taget. Spara lite mjöl till utbakning. Degen är klar när den släpper från bunken.
8. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
9. Dela degen i två delar. Kavla ut ena delen till en fyrkant, ca 1 cm tjock. Bred på ett tunt lager smör. Häll på ca 1 dl kolasås och bred ut den jämnt över degen. Rulla ihop fyrkanten till en rulle. Upprepa med andra deghalvan.
10. Skär båda rullarna i ca 2 cm tjocka skivor.
11. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa till dubbel storlek under bakduk i ca 30 min.
12. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hackad mandel.
13. Grädda bullarna mitt i ugnen i 5–10 min. Låt dem svalna under bakduk.

Etiketter: Kola, Bullar, kolabullar