kolapaj med nötter och lingon

Lättvispad grädde är ett måste till denna söta kolapaj.

Kolapaj med nötter och lingon

AV: ANN-LOUISE CARLSSON FOTO: CECILIA MÖLLER
En härlig paj späckad med nötter i en seg kolafyllning.

Recept: Kolapaj med nötter

INGREDIENSER

12–15 bitar

  • 150 g smör, kallt
  • 3 msk strösocker
  • 1 äggula
  • ca 3 1/2 dl vetemjöl

Fyllning

  • 3 ägg
  • 1 dl ljus sirap
  • ¾ dl råsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 100 g mörk choklad, 70 procent
  • 100 g smör, kallt
  • 100 g valnötter, grovhackade
  • 100 g hasselnötter, grovhackade
  • 75 g sötmandel, grovhackad

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till pajdegen. Lägg den kallt en stund.
  2. Kavla ut degen och lägg den i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Täck kanten på pajdegen med aluminiumfolie så att den inte glider ner. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 5 min, sänk sedan ugnsvärmen till 175 grader.
  3. Fyllning: Vispa ägg, sirap, socker och vaniljsocker pösigt. Smält chokladen över vattenbad och blanda ner den i äggsmeten. Skiva ner smöret i tunna skivor och rör ner nötterna.
  4. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda kolapajen mitt i ugnen i ca 30 min.

Etiketter: