Alla goda ting är tre: choklad, kola och havrefras. Tar du en, så tar du en till. Och en till.

Alla goda ting är tre: choklad, kola och havrefras. Tar du en, så tar du en till. Och en till.

Kolarutor med choklad & frasig havrebotten

Av Linda Andersson Foto Thomas Hjertén
Mumsiga godisbitar i tre skikt med ett rejält lager choklad överst.

Ca 35 bitar

Kolafyllning
50 g smör
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ dl vispgrädde

Botten
75 g smör, smält
½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
2 dl havregryn
½ tsk bakpulver

Garnering
175 g mörk choklad, smält

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirap och grädde. Låt blandningen koka upp och sedan sjuda tills kolan blivit lagom seg, 20–30 min. Hur lång tid det tar beror på storleken på grytan och värmen på spisen. Gör ett kulprov så vet du att kolan är klar (se faktaruta).

3. Botten: Blanda alla ingredienser i en bunke och rör om till en smulig massa. Platta ut degen i en form, ca 20 x 20 cm. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 10 min. Låt den kallna.

4. Häll kolasmeten på bottnen. Låt kakan stå en stund i kylskåpet och stelna lite.

5. Bred ut chokladen över kolan. Ställ formen en stund till i kylskåpet tills chokladen har stelnat. Skär kakan i små bitar med en vass kniv.

Andra smaskiga kolarecept hittar du här.

Etiketter: choklad, havregryn, Kola