Kolasnittar är knapriga kakor med kola- och vaniljsmak. Älskas av både stora och små. Doppa snittarna i choklad för en lyxig känsla.

Recept: Kolasnittar

INGREDIENSER

Ca 35 st

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • ca 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk ljus sirap

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst.
  2. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem och sirapen till smörblandningen.
  3. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Dela degen i tre delar och rulla dem till längder. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna något.
  5. Grädda längderna mitt i ugnen i 10–12 min.
  6. Skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är varma. Ju mer snett du skär snittarna ju längre kakor får du. Låt kakorna kallna på plåten.
Kolasnittar

Foto: Thomas Hjertén

Kolasnittar älskas av både stora och små.

Kolasnittar med ingefära

Ett gott tips är att byta ut lite av det vanliga mjölet mot nyponmjöl, det gör att snittarna blir ännu knäckigare.

Vad är selfraising flour?

I en del recept ska man använda något som heter self-raising flour. Det är en blandning av mjöl (oftast vetemjöl) och jäsmedel (oftast bakpulver). Mjölblandningen används mycket i exempelvis Storbritannien och USA. Blandningen finns även att köpa i Sverige, då innehåller den även vetestärkelse för att kakorna ska bli ännu sprödare.

NUVARANDE Kolasnittar
NÄSTA Sandkaka