Med sitt ”vävda” lock är pajen en fröjd för ögat och gommen.

Med sitt ”vävda” lock är körsbärspajen en fröjd för ögat och gommen.

Recept: Körsbärspaj

INGREDIENSER

8–10 bitar

  • 1 sats pajdeg

Fyllning

  • ½ dl strösocker
  • 3 msk maizena majsstärkelse
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 kg körsbär, färska eller frysta & tinade, urkärnade

Pensling

  • 1 äggula

GÖR SÅ HÄR:

  1. Gör pajdegen enligt receptet. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kavla ut lite mer än hälften av degen till en cirkel, ca 27 cm i diameter, och låt resterande deg vila i kylskåpet. Klä en pajform, ca 23 cm i diameter, med degen och ställ in formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  3. Fyllning: Blanda strösocker, maizena och citronsaft i en skål. Tillsätt körsbär och rör om.
  4. Kavla ut resterande deg till en cirkel och skär ut remsor i olika bredd, långa nog att täcka pajformen diagonalt.
  5. Lägg körsbären i pajskalet och väv degremsorna i ett rutmönster ovanpå. Pressa ihop ändarna på degremsorna med kanten på degen och skär bort överflödig deg. Pensla locket med uppvispad äggula.
  6. Grädda pajen långt ner i ugnen i ca 60 min. Täck pajen med aluminiumfolie om den blir för mörk.

Till receptet rekommenderar vi de här produkterna från Kökets Favoriter:
Skär enkelt ut remsorna till pajlocket med en brödsporre.
Pajen kan du sedan grädda i denna klassiska pajform!

NUVARANDE Körsbärspaj
NÄSTA Glutenfri smörgåstårta