korsbarspaj

Körsbärspaj

Av Saga Areng Foto Thomas Hjertén

Med sitt ”vävda” lock är körsbärspajen en fröjd för ögat och gommen.

8–10 bitar

1 sats pajdeg

Fyllning
½ dl strösocker
3 msk maizena majsstärkelse
2 msk pressad citronsaft
1 kg körsbär, färska eller frysta & tinade, urkärnade

Pensling
1 äggula

GÖR SÅ HÄR

1. Gör pajdegen enligt receptet. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Kavla ut lite mer än hälften av degen till en cirkel, ca 27 cm i diameter, och låt resterande deg vila i kylskåpet. Klä en pajform, ca 23 cm i diameter, med degen och ställ in formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.

3. Fyllning: Blanda strösocker, maizena och citronsaft i en skål. Tillsätt körsbär och rör om.

4. Kavla ut resterande deg till en cirkel och skär ut remsor i olika bredd, långa nog att täcka pajformen diagonalt.

5. Lägg körsbären i pajskalet och väv degremsorna i ett rutmönster ovanpå. Pressa ihop ändarna på degremsorna med kanten på degen och skär bort överflödig deg. Pensla locket med uppvispad äggula.

6. Grädda pajen långt ner i ugnen i ca 60 min. Täck pajen med aluminiumfolie om den blir för mörk.

Till receptet rekommenderar vi de här produkterna från Kökets Favoriter:
Skär enkelt ut remsorna till pajlocket med en brödsporre.
Pajen kan du sedan grädda i denna klassiska pajform!