Ljuvlig körsbärstårta med vispgrädde, körsbärslikör och smält choklad på toppen.

Ljuvlig körsbärstårta med vispgrädde, körsbärslikör och smält choklad på toppen.

Körsbärstårta

Av Lindberg Press
Smaskig körsbärstårta i tre lager, fylld med grädde, körsbär och körsbärslikör.

8–10 bitar

Tårtbottnar
4 äggulor
2 dl strösocker
2 msk vatten
4 äggvitor
1 ½ dl vetemjöl
3 msk kakao
½ tsk bakpulver
75 g hasselnötter

Fyllning
1 kg söta körsbär, t ex moreller
½–1 dl körsbärslikör
5 dl vispgrädde

Dekoration
2 ½ dl vispgrädde
50 g mörk choklad
körsbär

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggulorna med 1 dl socker och vatten ljust och krämigt.

2. Vispa äggvitorna hårt, tillsätt 1 dl socker och fortsätt vispa till ett hårt blankt skum.

3. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och tillsätt finhackade nötter. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i ägguleblandningen och till sist äggviteblandningen.

4. Häll smeten i en form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar botten klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Låt den svalna och dela den sedan i tre bottnar.

5. Kärna ur körsbären och fördela hälften på den ena bottnen. Droppa över hälften av körsbärslikören. Vispa grädden. Bred hälften av grädden över körsbären. Lägg på den andra tårtbottnen, lägg på resten av körsbären, droppa över likör och bre grädde över. Lägg på den tredje tårtbottnen.

6. Dekorera tårtan med vispgrädde, smält choklad som du kan ringla över och färska körsbär.