Krispiga tryffelstjärnor med florsocker

Chokladtryffel som fullkomligt smälter i munnen. Den rostade mandeln i smeten tillför ett gott krisp.

Krispiga tryffelstjärnor

Av Linda Andersson Foto Thomas Hjertén
Chokladtryffel som fullkomligt smälter i munnen. Den rostade mandeln i smeten tillför ett gott krisp.  Använd ett litet pepparkaksmått när du stansar ut de läckra tryffelstjärnorna.

Recept: Krispiga tryffelstjärnor

INGREDIENSER

Ca 50 st

Fyllning

  • 25 g sötmandel

Tryffel

  • 2 dl vispgrädde
  • 400 g mörk choklad, grovhackad
  • 1 msk smör

Garnering

  • florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Hacka mandeln och lägg hacket på en plåt med ­bakplåtspapper. Rosta mandeln mitt i ugnen i 7–8 min.
  2. Värm grädden på medelvärme i en kastrull. Ta kastrullen från plattan när det börjar bubbla.
  3. Lägg ner chokladen i grädden och rör om tills chokladen smält. Rör ner smöret och blanda till en slät smet. Rör försiktigt ner mandlarna.
  4. Häll ut chokladsmeten i en form, ca 18 x 24 cm, klädd med bakplåtspapper. Ställ den i kylskåpet tills den stelnar, det tar 2–3 tim.
  5. Stansa ut stjärnor eller andra figurer med små pepparkaksformar.
  6. Pudra gärna florsocker över godbitarna innan servering.